• Facebook
 • Blogger
 • Instagram
 • Bloglovin
 • Contact

WHAT IS YOUR OLDEST PIECE OF CLOTHING?


Mietin eilen (hehe mietin asioita aika usein) vaatteita, fast fashionia ja omaa osuuttani siinä. Kyllä, pakko myöntää, että kulutan muotia nopeasti. Ostan vaatteen, käytän sitä ehkä vuoden tai kaksi, jos sattuu sopivasti ja sitten todennäköisesti myyn vaatteen eteenpäin. Oon hyvin kunnostautunut vaatteiden eteenpäin myynnissä viimevuosina, mutta ei se pelkästään oikeuta siihen että voin ostaa uutta sisään kun myyn pari vanhaa pois. Osaanko ostaa vaatteita joista pidän vuosienkin kuluttua? Entä kestääkö nää vaatteet mitä mä ostan oikeisti vuosia? Harvoin joudun heittämään mitään roskiin, koska vaate olisi niin kulunut ettei sitä voi enää käyttää. Ainut poikkeus on varmaan sukkahousut ja mun mustat skinny farkut, koska ne aina lopulta hajoaa haaroista niin pahasti että niiden korjaaminen on vain lopun alkua. Toisaalta vaatteet on mulle tärkeä asia, mun itseni-ilmaisu keino, lohtu pahana päivänä ja mun minuuden jatke, mutta toisaalta hylkään vaatteita joille vannoin ikuista rakkautta ja pitkää tulevaisuutta. 

Pohdin että mitkä on mun oikeasti vanhimmat vaatteet, jotka on vielä päivittäisessä/kuukausittaisessa käytössä ja kuinka vanhoja ne on. Omistan paljon vintage vaatteita, jotka varmaan saattaa olla vanhempia kuin minä (haha), mutta niitä ei tähän katsaukseen laskettu mukaan jos niiden ostopäivä oli myöhempi kuin muiden vaatteiden. Ainut vintage-vaate mikä tähän 9 tuotteen katsaukseen pääsi mukaan on yllä oleva addun verkkatakki. Se on _vanha_ . Alunperin tää on ollut isän takki joskus 80-luvulla (ehkä) ja mä omin tän käyttööni joskus yläasteella, ehkä kasi-luokalla. Eli mulla tää takki on ollut jo 10 vuotta. Ylivoimaisesti mun vanhin vaate, joka on käytössä. Tätä listaa rajoittaa se, että mulla ei oo kaikki mun vaatteet mukana täällä Norjassa, varsinkin kesävaatteet on hyvin aliedustettuina ja sieltä tulee heti mieleen muutamat farkkushortsit jotka oon omistanut kaaauan. Mutta näillä mennään, ja ainakin tää on todellinen listaus niistä vaatteista (miinus kesävaatteet) joista pidän niin paljon että raahasin nää toiseen maahan mukaan. 


NAHKAHOUSUT / SEPPÄLÄ  JOULUKUU 2013 &   PUVUNHOUSUT H&M LOKAKUU 2013


RUUTUPAITA & VILLAPAITA / CUBUS MARRASKUU 2013

Totesin tätä listaa kasatessa, että kaikki "vanhat" vaatteet on vuodelta 2013, ajalta ennenkuin lähdin Ranskaan vaihtoon. Selkeesti mukaan pääsi niin sanotusti vain uudet vaatteet, koska noh, vois sanoa että oon tunnettu siitä että mun mieli saattaa muuttua nopeastikkin. Muutamat farkkushortsit ja nämä (aitoa farkkua) on varmaan lukioajoilta eli 2011, tämä puuvillainen villapaita keväältä 2012, tämä mekko ja ädin teeppari kesältä 2012 on vieläkin tallessa ja muun muassa Kånken on myös vuodelta 2012. Osa mun kengistä on hyvinkin vanhoja, kuten nahkasandaalit Keniasta helmikuulta 2012, converset joista vanhimmat on vuodelta 2007 ja nahkanilkkurit kesältä 2012. (En kestä vanhoja blogikuvia, asuja ja tekstejä...) Tajusin että vanhimmat mulla käytössä olevat vaatteet on äidin vanhoja (farkkushortsit ja pari teepparia) tai kenkiä (conssit ja muutamat sandaalit) ja ne on tehty laadukkaista materiaaleista ja on myös niitä klassisia valintoja. 

Yllä oleva housupari on vanhimmat housut mitkä mulla on itseasiassa ja varsinkin puvunhousut on viikottaisessa käytössä! Ja molemmat about uudenveroisessa kunnossa. Mustavalkoinen ruutupaita on varmaan viimeisiä yksilöitä mun ruutupaita vaiheesta ja pääsi jopa tänne mukaan (en tosin ole tätä käyttänyt tänä vuonna kertaakaan). Edelleen hyvässä kunnossa. Cubuksen merinovillapaita on yksi mun lemppareista, ja on ollut jo kolme vuotta haha. Huomaa että hyvä villa kestää käyttöä ja pesua paremmin kuin halvat tekokuidut, joita ei oo enää mitään varmaan tallessa vuodelta 2013. Toisaalta teeppareissa ei tunnu olevan merkitystä mistä ne on tehty, koska mulla kuluu samalla tavalla tekokuidut kuin puuvillaisetkin, johtuen ehkä siitä että mulla on vain muutama teepaita, jotka pidän loppuun ennenkuin ostan uuden käytettäväksi. Ehkä kannattavampaa olisi ostaa aidosti laadukas (kallis) teeppari joka kestää pesua ja käyttöä. 


SKORT / ZARA TAMMIKUU 2014 & SIFONKITOPPI CUBUS MARRASKUU 2013


ÄIDIN VANHA MOKKALAUKKU / CLUTCH LINDEX KESÄKUU 2013

Skort on itseasiassa ostettu aivan vaihdon alusta Zarasta ja sifonkitoppi juuri ennen vaihtoa Cubuksesta. Skort on vaate mitä en oo kovin paljoa käyttänyt, mikä näkyy sen uudessa kunnossa, mutta en vain malta luopua haha. Sifonkitoppi taas on hyvin kovassa käytössä, mutta kestänyt aikaa kiitettävästi. Äidin mokkanahkainen pikkulaukku on ollut lemppari pitkään, kun taas Lindexin clutch on laukku mitä en enää itselle ostaisi (niitit), mutta palvelee kuitenkin hyvin erikoistilaisuukissa täydellisen kokonsa ansiosta. Näistä vaatteista huomaa, että ne mitkä on kestäneet aikaa on juurkin ne yksinkertaiset perusvaatteet (mustana) jotka ei mene koskaan oikeastaan pois muodista (farkkushortist, nahkahousut, yksinkertaiset topit) ja vaatteet jotka on oikeasti olleet mun tyylisiä. Oon saattanut myös joitain säästää sentimentaalisista syistä haha. Myös sillä on tietenkin merkitystä että mistä vaatteet on tehty ja kuinka paljon niitä olen käyttänyt, joka on johtanut joissain tapauksissa niiden puhki kulumiseen. 

En tiedä mitä siitä pitäisi ajatella että mun vanhimmat vaatteet on joko vuodelta 2012 tai 2013, eli noin 3-4 vuotta vanhoja parhaimmillaan. Se ei ole kovin paljoa, minkä myös poikaystävä totesi eilen. Haluan ostaa vaatteita jotka kestää käyttöä, mutta myös aikaa. Joita voin käyttää vielä vuosien päästä. Tää menttaliteetti mussa on muuttunut viimeisen vuoden aikana, koska vuosina 2012 ja 13, en miettinyt yhtään kuinka pitkään voisin tätä vaatetta käyttää, ostin vain ostamisen ilosta ihania vaatteita, joista oon sitten myöhemmin hankkiutunut eroon. Myönnän, että mulla on paljon vaatteita. Enemmän kuin varmasti tarvitsisin oikeasti. Mutta ehkä näihin mulla tulee olemaan pidempi aikaisempi suhde, kuka tietää. 

Vaatteiden kulutus on muuttunut paljon siitä mitä se oli vaikka 10-20 vuotta sitten, vaatteita ei enää tehdä kestämään äidiltä tyttärelle kuin ennen. Ihmisten suhtautuminen vaatteisiin on muuttunut paljon. Mulle vaatteet on tavallaa harrastus blogin myötä, uskon että blogin pitäminen ja muiden blogien lukeminen vaikuttaa mun kuluttamiseen positiivisessa mielessä. Lisäämällä sitä. Jos en pitäisi blogia, tuskin ostaisin näin paljon uusia vaatteita, koska sillä ei olisi mitään merkitystä onko mulla uusia vaatteita esiteltäväksi kenellekkään. Mutta en mä nyt voi blogia tästä vaatekulutuksesta syyttää haha! Oon pitkään rakastanut muotia ja vaatteita ja noh siksi mä tän bloginkin aloitin. Tietenkin se nostaa rimaa ja pakottaa pysymään pinnalla ja ajan tasalla muotien suhteen, jos haluaa olla edes vähän uskottava muotibloggaaja. Toisaalta taas uskon että jos vertaa mun vaatekäyttäytymistä ja blogin asukuvia, erittäin suosittuihin bloggaajiin, on ero erittäin suuri. Siinä missä mä esittelen neljättä vuotta peräkkäin jotain vaatetta, joissain blogeissa ei koskaan (ainakaan lukijan silmin) esiinny samat vaatteet kahdesti. Haluan että mun blogia lukemalla sais inspistä miten käyttää samoja vaatteita eritavalla, siksi täällä esiintyy samat vaatteet useammin (myös siksi että ei mulla nyt vaan oo varaa / halua ostaa aina uusia vaatteita blogin takia). 

Mua kiinnostais tietää kuinka vanha on sun vanhin vaate ja mikä se on!? Kertokaa ;---)

8 kommenttia:

 1. Mun vanhimpia juttuja on äidin tai isän (hihi) vanhat jutut, jotka on hyvässä lykyssä viel äidin tekemiä! :) Ostamistani jutuista vanhin on kai yks villakangastakki, jonka ostin 8-luokalla eli öö 8 vuotta sitten! Onneks ostin sillon pikkutyttönä sen väkisin, vaikka se oliki liian iso aikanaan :P Sit mulla on muutama vieläki käytössä oleva vaate 6 vuotta vanhaa Bik Bokia. Oon kans viime aikoina alkanu miettimään tätä turhaa kulutusta vähän enemmän ja mun silmiä availee se ku postaan blogiin vuoden vanhat asut kuukausittain ja tutkin tykkäänks mä niistä vielä. Mut sulla on kurssi oikeessa suunnassa! Sun blogi on yks parhaista mun seuraamista inspiroimaan saman vaatteen yhdistelyä eri tavoin. Jatka samaan malliin :P :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jees! Niin sama täällä äidin/isän vaatteiden kanssa, ne on ihan parhaita! Tiedän että mulla on suomessa vielä vanhempia vaatteita esimerkiksi mökillä XD mutta ne ei samalla tavalla kuulu sit tähän käyttövaatehaasteeseen. Hmm toi throwback juttu vuodentakaisiin asuihin vois olla tosi jees, vois saada uusia ideoita ja todennäköisesti huomata sen kuinka muuttuu tyylillisesti haha! Ja ihana kuulla, kiitos! :---))

   Poista
 2. Tää postaus pisti kyllä miettimään omaakin kulutusta. Munkin vanhimmat vaatteet on muutamaa lukuunottamatta 3-4v vanhoja. Vanhin mikä äkkiä tuli mieleen on nahkatakki vuodelta 2007. Huomaa, että kunnon materiaalit kestää pidempään käyttöä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on yllättäen aika silmiä avaava juttu, koska ennenkuin aloin kunnolla miettimään niin luulin mun vaatteiden olevan helposti paaaljon vanhempia kuin ne sit todellisuudessa olikaan. Aika nopeella tahdilla pistän vaatteet kiertoon ilmeisesti :--P Heh joo, kunnon nahka ja farkut kestää kyl vuosikymmeniä!

   Poista
 3. Tää oli tosi hyvä postaus ja oon itekkin lähiaikoina alkanut panostaa laatuun ja tarkkailemaan materiaaleja vaatteissa. Toki sitten tulee ostettua lisäks niitä tämän hetken muotijuttuja ei-niin-laadukkaina, jotka kuitenkin vuoden/parin päästä myy pois, mutta perusvaatteisiin kannattaa kyllä panostaa. Oon ostanut pari semmostakin vaatetta mitä aion säästää mahdollisille tuleville lapsille, jotka varmasti palaa joskus muotiin. Mutta mikähän ois mun vanhin vaate, varmaan kanssa jotkut Converset yläasteajoilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla juurikin sen kanssa että trendivaatteita tulee hankittua kepposemmin perustein, tosin ei enää niiin paljoa kuin ennen haha! Tuntuu hyvältä juurikin sijoittaa hyviin ja laadukkaisiin takkeihin esimerkiksi, kun tietää että ne kestää aikaa ja trendejä. OI kuinka ihana ajatus että säästät lapsillesi jotain! Mun all time favourite vaatteet on juurikin ne mitkä oon perinyt äidiltä <3

   Poista
 4. Hyvä sattuma et miulla on just päällä vanhin vaatteeni, harmaa palmikkoneuletakki Seppälästä vuodelta 2008/2009. Oon usein miettinyt, miten kannattava ostos tuli tämän kohdalla tehtyä, kun tää vaan jatkaa lempparineuletakkina vuodesta toiseen. No, laadusta en oo ihan niin varma, kun tässä on pari pientä reikää jo :p mutta eivät haittaa käyttöä haha! Muuten miun vaatteet on paljon uudempia monet, koska miun tyyli on kokenut valtavia muutoksia. Oon myös perinyt äidiltäni asenteen "eroon kaikesta mitä en käytä", minkä takia harmittelen sitä, että heitin jotain vuosia sitten pois, ja myös se on syy siihen, miks miulla ei oo yhtään vaatetta vanhempien nuoruudesta :-D Miulla myös oli addun superstarit suunnilleen samoilta vuosilta kuin tää neuletakki, mutta olin unohtanut ne mummolaan ja mummo oli heittänyt ne roskiin?! Sydän itkee tän takia vieläkin verta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah aikamoinen sattuma kyllä :---D Lempparivaatteet on kyl parhautta, niissä tuntee olonsa aina hyväksi! Ehkä kanssa tuon takia, että mun tyyli on muuttunut paljon, mulla on aika uusia vaatteita pelkästään, kun olen juurikin hankkiutunut eroon niistä mitä en käytä enää. Ja hyvä niin! Vähän kyllä vielä syyllistyn hamstraamiseen :---D Vanhemmat sen sijaan on säilyttäneet aika paljon vanhoja vaatteita, mistä mä tietenkin oon onnellinen! Eikääää.... Superstar raukat :'---(

   Poista

Instagram
Instagram
Facebook
Bloglovin
Email
Copyright © 2016 FASHION STATEMENT.Design By Blogger Templates & Websoham. | Distributed By Gooyaabi Templates