• Facebook
 • Blogger
 • Instagram
 • Bloglovin
 • Contact

5 SÄÄNTÖÄ VAATTEIDEN OSTAMISEEN


1. En osta vaatteita koon perusteella, voin ihan hyvin ostaa jostain vaatteesta koon S ja seuraavasta koon L. Kokolapulla ei ole mitään merkitystä kenellekkään muulle kuin sinulle itsellesi. Kiinnitän huomion koon sijaan siihen, että istuuko tämä vaate hyvin päällä, onko se sopivankokoisen näköinen ja onko se hyvä päällä. Jos ajatus jonkun (liian isosta) kokoisesta vaatteesta häiritsee, voi lapun aina leikata kotona irti vaatteesta. Liian pienet vaatteet harvemmin näyttävät hyvältä päällä tai imartelevat ketään. 

2. Jos täytyy miettiä onko tämä liian lyhyt / liian paljastava / liian jotain, se todennäköisesti on juuri sitä. Todellisuudessa mitä todennäköisemmin en tule ostamisen jälkeen käyttämään näitä vaatteita kovinkaan montaa kertaa, jos joka kerta kun puen sen päälleni, ensimmäinen ajatus mikä tulee mieleen on: "onko tämä liian....".


3. Mukavuus ennen kaikkea. Jos vaate jo ostohetkellä tuntuu epämukavalle päällä, ei sitä tule koskaan kunnolla käytettyä. Sorrun välillä kirppiksillä siihen että ostan ne liian pienet täydelliset levikset. Koska hei, huippulöytö ja kylhän mä nyt näitä pidän vaikka nää onkin vähän epämukavat päällä. Sama sääntö pätee arkivaatteiden lisäksi tietenkin myös juhlavaatteisiin ja korkokenkiin, vaikka voisi ajatella että no hei, erikoistapaus, tässä voin luistaa vähän. Juhlavaatteissa olon tulee olla "i rule the world" ja jos korkokengät tai mekko ahdistaa päällä, ei olo sitä mitä todennäköisimmin ole. Juhlavaatteet tulee mahdollistaa sen, että sulla on time of your life, eikä sen että näytät upealle vain kuvissa. 

4. Jos vaatetta sovittaessa tuntuu että et halua ottaa sitä pois päältä maksamisen ajaksi, on vaate ostamisen arvoinen. Ostohetkellä tulisi myös miettiä ostovimmassaan, että tuleeko mieleen ainakin kolme tapaa yhdistää vaate sun jo olemassa olevaan vaatekaappiin. Koska oon helposti materialismionnellinen, annan istelleni luvan ostaa uuden villapaidan jos se saa mun vatsan täyteen perhosia ja tekee mut onnelliseksi. Life is too short to not to buy the perfect sweater, tai jotain sinnepäin. Oikeasti, tehdessäni ostopäätöstä tulee vaatteen läpäistä nämä kaksi testiä, 1) haluanko jättää sen heti päälle ja 2) keksinkö vähintään kolme tapaa yhdistellä sen ilman että pitää ostaa taas uusia vaatteita.

5. Jotta sovittaessa tuntuisi siltä, että haluat jättää vaatteen suoraan päälle, tulee sen vaatteen olla juuri sunlainen. Mä ostan vain vaatteita, joissa mä tunnen oloni omaksi itsekseni, jotka tuntuu kotoisilta ja jotka on mua. Välillä on hyvä testata vähän comfort zonen ulkopuolelta, mutta mikään ei voita sitä fiilistä kun sä viihdyt sun asukokonaisuudessa ja tunnet olosi niin "sinkuksi". Jokaiseen muotivillitykseen ei tarvi, eikä kannata lähteä mukaan. Mä en lähde, eikä kenenkään muunkaan tarvi, koska se nyt vaan on "muodissa". Kokeile niitä juttuja jotka täydentää sua pukeutujana, sen sijaan että juosket trendien perässä joista et oo varma. Oma tyyli voittaa kuitenkin aina trendikkyyden, koska trendejä voit ostaa rahalla, mutta hyvää ja omaa tyyliä ei voi. 


Vaikka kirjoitan muotiblogia, en kannata muodin kuluttamista. Kannatan muodista nauttimista ja inspiroitumista. Suurin syy miksi mä kirjoitan blogia on se, että mä haluan inspiroida mun (tavallisilla) asuilla mun lukijoita. Musta on ihan mahtavaa, jos saan kuulla että oon inspiroinut jonkun pukeutumista tai että jos joku on rohkaistunut kokeilemaan jotain uutta nähtyään jotain mun päällä. Mä liputan sen puolesta että jokainen löytäisi sen oman jutun, oman tavan pukeutua, joka tuntuu hyvälle ja jos mä pystyn toimimaan siinä inspiroijana tai rohkaisijana kokeilemaan jotain uutta, mä oon tyytyväinen. 

Vaikka saattaa vaikuttaa siltä että mä testailen kaikkia trendejä ja mun kaikki vaatekokeilut on onnistuneita, ei totuus ole sitä. Epäonnistuneet testaukset ei koskaan päädy blogiin asti. En halua kannustaa kuluttamaan fast-fashion tapaan vaatteita, vaan rakastamaan tarkoin valittuja yksilöitä. Tämän vuoksi oon tehnyt päätöksen, etten yleensä postauksiini mainitse mistä mikäkin vaate on alunperin. Jos vaate on uusi, saatan mainita sen tekstissä ja vastaan kyllä kommentteihin jos vaatteen alkuperää kysytään. Haluan kannustaa mielummin siihen, että lukija voisi inspiroitua siitä asusta mikä mulla on blogissa ja keksiä omasta kaapista jotain vastaavaa tai ihan erilaista, ilman että lukijalle tulee fiilis "heii toi on h&mstä mäkin meen tän ostaan, niin voin toteuttaa tän asun". En nyt sano että näin kävisi aina, mutta huomaan myös itse blogien lukijana ja kuluttajana tän vaikuttavan muhun itseeni kun luen blogeja. Jos asukuvien yhetydessä on ostopaikka mainittuna, paljon helpommin mietin, että heii mäkin haluisin ostaa just tän vaatteen. Tän vuoksi toivon, että tää mun tietoinen päätös olla mainitsematta vaatteiden alkuperää, johtaisi siihen että lukijat voisivat inspiroitua paremmin jo niistä vaatteista mitä he jo omistavat. 

Myönnän sen, että mulla on paljon vaatteita, enemmän kuin tarvitsen ja tiedostan että se on eettisesti vähän kyseenalaistettavaa. En voi perustellä tätä millään muulla kuin todeta, että mä rakastan vaatteita ja itseni ilmaisua mun tyylin avulla. Sen vakuutan tosin, että rakastan mun jokaista vaatetta ja pyrin käyttämään jokaista monipuolisesti ja "tarvitsemaan" niitä. Ihmisiä kun täälläkin päässä ollaan, tietty mullekkin sattuu välillä vikaostoksia tai jokin vaate ei vaan yksinkertaisesti toimikkaan mun vaatekaapissa ja siksi oon kehittänyt nää 5 sääntöä itselleni shoppailua varten. Jotta en tekisi vikaostoksia.

28 kommenttia:

 1. Tosi hyviä vinkkejä! Mä koitan kans tosi tarkasti miettiä, ennen kuin ostan yhtään mitään uusia vaatteita - tuleeko käytettyä, pystyykö yhdistämään, meneekö muulloinkin kuin yhdessä tilaisuudessa yms. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jee kiva kuulla! Kauhistuttaa kun ennen sitä saattoi vaan ostella ajattelematta kaikennäköistä :'-------D Monikäyttöisyys on kyllä yks parhaista kriteereistä!

   Poista
 2. Anonyymi9/11/16

  Oot saanu vähän kiloja 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha vai niin :-----D Kiitti kun kerroit, itse kun en omista vaakaa saati sellaisella koskaan käy niin on jäänyt tää ihan huomaamatta! Ihme kyllä että kaikki samat vaatteet mahtuu päälle kuin aina ennenkin :---o

   Poista
  2. Anonyymi11/11/16

   Vaikka kuinka oon miettinyt, en vaan ole ikinä keksinyt mikä saa ihmisen vaivaamaan itseään ja muita huomauttelemalla toisten ulkonäöstä ja vaan levittämään negatiivisia tunteitaan blogien (tai muualla) kommenttiosioissa. Oma paha olo?
   Ja "mulla on oikeus sanoa mielipiteeni" ei riitä syyksi. Sananvapaus tulee olla jokaisella meillä, mutta jokaisen meistä tulee myös kunnioittaa sitä oikeutta käyttämällä sitä harkiten ja oikein. Kaikkien mielipiteiden julkaiseminen "vaan siksi, koska on oikeus" kertoo ainoastaan ilkeästä luonteestä. Se, että laukoo kaiken p*skan ulos, ei tee kenestäkään mitään suurta kriitikkoa. Että mua ottaa päähän.
   Mutta, sä olet Reetta kaunis. Käytän sananvapauteni mieluumin tuon lauseen kirjoittamiseen.

   Poista
  3. Samaa täällä päässä oon pohtinut ja en myöskään oo hyvää vastausta tähän itse keksinyt. Mulle kun ei ikinä tulisi mieleenkään kenellekkään sanoa face-to-face saati sitten blogin kommenttiosiossa tämäntyylisiä lausahduksia. Mulle on ihan hullu ajatus se, että negatiivisesti kommentoimalla tai ilkeilemällä saisi itselleen hyvän mielen tai tunteen että on parempi kun kommentoinnin kohde tms.

   Kiitos<3

   Poista
 3. Oi vitsit just tollasta vinkkiä kaipasin. Mä oon jotenki aina se joka menee hurmioon jostain vaatteesta (harmillisen usein paita tai takki), jolloin vaan pyörittelen ja keksin _tekosyitä_ itselleni sen ostamiseen. Mut vai että pitää miettiä kolme asukokonaisuutta ja että voisinko lähteä se päällä kaupasta. Sika hyvä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu juttu toi tekosyiden keksiminen! "mutku tää on niiiiin ihana" :-----D Uskon just, että jos heti keksii vaikka kolme tapaa yhdistellä vaatetta, niin sit se tulee oikeesti käyttöön! kiitti!<3

   Poista
 4. Anonyymi10/11/16

  Hyvia ohjeita, kun vaan niitä muistaisi aina noudattaa!:D Ostin yhden neulemekon, josta mietin jo ostovaiheessa "onko tää nyt kuitenkin liian lyhyt", ja nyt oston jälkeen on käyttö jäänyt melko vähälle. Pitäis vaan kuunnella itseään, vaikka vaate olisi muuten tosi kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko kyl sanoa, että välillä itsekkin unohdan näitä noudattaa... Pitää muistuttaa isteäänkin näistä ja tsempata :---p Helposti sitä torppaa just ton ajatuksen että "onko tää liian lyhyt", been there done that! Jotenkin sitä niin haluaisi että se ihana vaate ois itsellekkin ihana ja tulisi käyttöön!

   Poista
 5. Ihan mahtava postaus! Mä syyllistyn itse usein varsinkin tohon kakkoskohtaan, että vaikka jo kaupassa tuntui että "onks tää mekko nyt hiukan liian lyhyt" niin otan sen silti koska se vaan on niin ihana... :D

  Ja tiivistit todella hyvin tuon muotiblogin pitämisen ja silti eettisten arvojen kannattamisen vaatteiden ostossa, olisin vaikka itse voinut kirjoittaa ihan saman tekstin! Nykyään tulee ostettua paaaljon vähemmän uusia vaatteita kuin joskus, mutta nautittua niistä tulee sitäkin enemmän :-)

  https://the-happiness-theory.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee ihana kuulla! Toi kakkoskohta on kyl paha xD

   Välillä just tuntuu että tää blogin pitäminen on/saattaa vaikuttaa tosi epäeettiselle, vaikka sit itse ajattelee asian täysin eritavalla. Onneksi sitä on pystynyt parantamaan omaa ostokäyttäytymistä ja tuntee itsensä paremmin jo, tietää mitkä vaatteet on ostamisen arvoisia ja tulee rakastetuiksi :----)

   Poista
 6. sen haluan vaan sanoa, että tykkään sun blogista just sen takia, koska täällä on niitä "tavallisia" asuja! Eikä se oo siis ollenkaan huono asia! Ainakin itse saan näistä paljon enemmän inspiraatiota, kun niistä blogeista, joissa asut on red carpet -kamaa ja just tätä fast fashionia! Tykkään siitä, kun näkee saman neuleen tai takin yhdistettynä eri vaatekappaleiden kanssa ja miten asu muuttuu eri valintojen seurauksena, sekä miten ne toimivat eri vuodenaikoina. :) Keep up the good work!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, ihana kuulla!! Just tää on mun tavoite blogin kanssa ja oon samaa mieltä, että just tälläisestä itse inspiroidun eniten muissa blogeissa. Kiitos vielä tästä ihanasta kommentista, piristit mun päivää super paljon :-----))Yritän jatkaa samaa rataa!

   Poista
 7. Aivan mahtava postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes ihana kuulla! Kiitos :----)

   Poista
 8. Väljyys, mukavuus ... nyt on kovasti isoja ja väljiä vaatteita, mutta minulla on ristiriitainen suhtautuminen niihin. Olen aikanaan peitellyt kehoani isoilla ja väljillä vaatteilla ja näin jälkeenpäin ajateltuna hukuttanut niihin itseni. Olen vasta viime vuosina oppinut ja uskaltautunut arvostamaan kehoani, tuoda muotojani esiin. Nytkö pitäisi taas hukuttautua väljiin ja mukaviin? Missä menee se raja, pohdin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tietenkään tarvi! Mukava vaate päällä voi olla ihan yhtä hyvin jotain tyköistuvaa ja ihonmyötäistä! Jokaisella on tietty oma tapa pukeutua, mä esimerkiksi tykkään oversized vaaatteista, mutta se että sä tykkäät tuoda muotojasi esiin istuvilla vaatteilla on upeaa! Trendit tietty menee omia menojaan, nyt on tosiaankin paljon oversized vaatteita joihin on helppo hukuttautua, mutta selvää on se, ettei se trendi iske kaikkiin. Toi kohta kolmonen jossa puhun mukavuudesta, yritin ajaa takaa sitä ajatuksta, että vaikka vaate olisi vartalonmyötäinen voi se myös olla mukava päällä. Itse pyrin välttämään vartalonmyötäisiä vaatteita joissa ei olisi mukava olla ja siksi tämä "sääntö" :----))

   Poista
 9. Supereita vinkkejä, itsekin noudatan aikalailla hyvin näitä! Näiden lisäksi tarkistan vielä, ettei vaate ole pelkkää viskoosia, sillä niitä pitää silittää koko ajan. Katson myös varsinkin takeista ja jakuista, että ne saa pestä. Kokojuttuun sen verran, että H&M:n koot on ihan perseestä - sieltä ostettuna alkkaritkin pitää ostaa paljon normaalia suuremmassa koossa! Toisaalta ostin juuri New Yorkerista XXS-koon shortsit, vaikka normaalisti käytän ehkäpä kokoa S-M. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee kiitti! Joo totta, en puhunutkaan materiaalivalinnoista mitään, se ois melkein oman postauksen arvoinen setti :----D Mäkin aina tsekkaan että saahan tän pestä ihan koneessa, muuten menee kyl hankalaksi vaatehuolto! Koot kyllä vaihtelee kaupoittain ihan super paljon xD

   Poista
 10. Ei sinun säännöissäsi mitään vikaa ole, päinvastoin, ja vaatteesi näyttävät hyviltä päälläsi. Intouduinkin vain pohtimaan omaa suhtautumistani nykytrendiin, kun väistämättä se omaankiin tyyliin vaikuttaa, ja ihan hyvä niin, kaiketi:D Paras vaan jatkaa tasapainon hakemista muotoa korostavien, mutta mukavien ja riittävän väljien vaatteiden valinnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ymmärsinkin sitten vähän väärin sun kommentin :---P Kiitos! Trendit kyllä vaikuttaa omaan tyyliin toodella paljon ja ihan huomaamattaan! Oon huomannut sen, että ensin luulen etten koskaan pukisi jotain tiettyä vaatetta päälle, mutta jo hetken päästä haaveilen siitä! Ahh tasapaino on just hyvä!

   Poista
 11. Hei tosi hyviä vinkkejä! Etenkin toi kohta, että keksi vähintään kolme tapaa yhdistää se. Koska vaikka itse kyllä mietin sovarissa, että sopiiko tää mun jo kaapissa oleviin vaatteisiin niin harvemmin tulee oikeasti mietittyä kunnon asukokonaisuuksia.
  Pitää siis "laittaa korvan taakse" nämä :-D

  http://holyfacepalm.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee kiva kuulla että näistä oli hyötyä! Ainkin sit tietää heti että toimiiko se omien vaatteiden kanssa jos helposti voi keksiä kolme eri tapaa yhdistellä, vähän konkreettisempi kuva tulee mieleen kuin vaan jos miettii että sopiiko tää mun vaatteisiin yleisellä tasolla :----)

   Poista
 12. Kiitos Reetta! :) Ihanan erilainen lista kuin yleensä, rehellisiä ja superkäytännöllisiä vinkkejä! :) Etenkin tykkäsin tosta "jos et halua ottaa vaatetta pois maksamisen ajaksi" -neuvosta :D Jos mulla jää joku vaate kaapin perukoille heti ostamisen jälkeen, päädyn yleensä palauttamaan sen, koska se todennäköisesti jäisi kaapin peruille pysyvästi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä! :----) Ihana kuulla että tää lista on hyödyksi ja toimiva! Oon just huomannut että jos vinkit on liian monimutkaisia tai ei oikein itselleen käytännöllisiä, ne unohtuu heti :-----D Toi on kyl hyvä että sitten palauttaa! Uusien vaatteiden kanssa pitäs heti tulla fiilis että huomenna tää päälle.

   Poista
 13. Anonyymi24/11/16

  Tykkään tosi paljon sun blogista juuri sen takia että yhdistelet samoja vaatteita aina uudelleen eri tavoin ja annat samalla kannustusta just siihen, että kun kaapissa on vaatteita joista tykkää ja jotka on sitä omaa tyyliä, niin muutamilla lisähankinnoilla sillon tällön saa aikaan loputtomasti kivoja asukokonaisuuksia. Arvostan tosi paljon tota että jätät vaatteen merkin tai ostopaikan mainitsematta. Vaikka se ehkä muutaman sekunnin näin lukijana harmittaakin kun ei heti saa tietää mistä joku upea vaate on hankittu, niin loppujen lopuks koko postauksesta jää vaan tosi hyvä fiilis, siitä saa inspiraatiota ja vinkkejä mutta se ei samalla jätä jälkeensä kauheeta himoa käydä ostamassa kyseinen vaate itselle ennenkun se myydään jostain vielä loppuun :D Oon itse huomannut että jotain omia lempiblogeja on nykyään vähän ikävä lukea kun jokaisesta postauksesta siirtyy heti mielenkiinnosta johonkin verkkokauppaan ja joko ostaa uuden vaatteen tai jää harmittelemaan sitä ettei ole rahaa hankkia sitä just sillä hetkellä. Tuntuu myös tylsältä jos jokaisessa postauksessa on uusia vaatteita, tulee lukijana sellanen fiilis että helppohan se on olla tyylikäs jos päivittäin vaatekaappi laajenee ja vähintään puolet vaatteista tulee vielä täysin ilmaiseksi.. En ajattele että siinä olis mitään pahaa että näin bloggaajat toimii mutta tällanen fiilis silti väistämättä lukijana jää. Siis summa summarum, tosi hyvä kirjoitus + sulla kiva ja inspiroiva blogi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vitsit ihana kuulla! Tälläinen palaute kyllä piristää päivää ja tsemppaa jatkamaan tätä touhua :-----) Kiitos! Niinhän se just menee, että loppujen lopuksi ihminen ei kuitenkaan kovin isoa vaatemäärää tule käyttämään normaalissa elämässä ja musta on just mielekästä haastaa itseä ja samalla inspiroida lukijoita keksimään uudenlaisia kokonaisuuksia 'samoista' vaatteista! Hah toi kommentin loppu on kun mun omasta suusta sanottu, oon huomannut just sen, että kuinka helposti sitä sitten suoraan siirtyykin verkkokauppaan miettimään että vitsit pitäsköhän itsekkin ostaa tää vaate.... Mua ei myöskään 'haittaa' se että bloggaajat saa paljon uusia vaatteita ja pystyvät siten ylläpitämään valtavaa vaatevarastoa, josta on tietty sit ehkä helpompi blogiin kuvata asuja, mutta mun mielestä toi on niin kaukana siitä todellisuudesta missä 'me muut' eletään. Helppohan se on aina vetää jotain uutta ja mielenkiintoista päälle ja kokeilla uusia trendejä, ihan kuten jo sanoitkin kommentissasi. Just tän vuoksi, haluan pitää tätä omaa linjaa. Olla sellainen tavis :----p Kiitos vielä <3

   Poista

Instagram
Instagram
Facebook
Bloglovin
Email
Copyright © 2016 FASHION STATEMENT.Design By Blogger Templates & Websoham. | Distributed By Gooyaabi Templates