• Facebook
 • Blogger
 • Instagram
 • Bloglovin
 • Contact

5 VAATETTA JOISTA PITÄÄ LUOPUA


Myönnetään, myönnetään. Hei olen Reetta ja olen vaatehamstraaja. Nykyisin kovasti yritän olla ex-vaatehamstrari ja pyrkiä mahdollisimman minimalistiseen ja toimivaan vaatekaappiin. Entisenä hamsterina tämä ei oo mikään helpoin juttu ja uskon että se mikä on mulle minimalistinen määrä on oikeasti minimalistiselle (tai ihan vain normaalille) ihmiselle yltäkylläinen määrä. Ulkomailla asuminen on opettanut todellakin sen, että vähemmällä pärjää aivan mainiosti ja jopa paremmin kuin enemmällä vaatteiden suhteen. Totesin keväällä takaisin Suomeen tullessa, että jos en muista omistavani tätä vaatetta en todellakaan tarvitse sitä omistaa. Jos ei muista omistavansa jotain tai pahimmassa tapauksessa monia asioita, on karu totuus se, että sulla on liikaa vaatteita. 

Kukaan ei varmasti oo voinut välttyä Kon Mari-villitykseltä, en minäkään. Luopumisesta on tullut trendikästä, uusi kilpailemisen aihe missä voidaan mitoittaa itseämme toisiin. Kuka luopuu enimmästä ja parhaiten, tehokkaimmin? Kävin mun vaatekaappia Kon Marin innoittamana rankalla kädellä lävitse, mutta en voi käsi sydämellä väittää että en olisi lepsuillut. Monen muun asian kohdalla mun on helppo olla tiukka ja heittää surutta kierrätykseen, mutta vaatteet on mulle selkeesti erittäin soft spot. Mitä jos käytänkin tätä vielä joskus....tää näyttää niin kivalle kuvissa....no ei nää enää varmaan rakkoa tee...no kyllähän mä vielä joskus mahdun näihin farkkuihin jotka jo ostohetkellä oli liian pienet. 


Kuullostaako tutulle? Jos ei kuullosta, niin nostan hattua! 90% mun vaatekaapista on niitä täydellisiä vaatteita, joita rakastan yli kaiken ja käytän paljon. Mutta mukaan mahtuu se 10% vaatteita joista pitäisi luopua, mutta mä en vain malta. Ehkä teillä on parempi onnistumisprosentti, alla on viisi katekoriaa vaatteista joista pitää luopua. Minunkin.

Ensinnäkin tietenkin vaatteet jotka ei mene päälle, tai menee päälle mutta on niin pieniä että ne on epämukavat päällä. News flash, vaatteiden tulee olla päällä hyvät! Mulla on ainakin muutaman _täydellsiet_ farkut jotka on vaan yksinkertaisesti liian pienet. Miksi mä säilytän niitä mun kaapissa, jossa ne muistuttaa mua siitä että "ehei et vieläkään saa näitä sun pepun yli". Täydellisiä farkkuja (toivottavasti) tulee uusia ja mun mielestä termi "motivaatiovaatteet" laihduttamisen suhteen on vähän hassu. Jos tavoitteena on pudottaa painoa tms, voi sitten ostaa uudet vaatteet uudessa koossa, sen sijaan että säilyttää pokaalin tavoin kaapissaan jotain tulevaisuutta varten. Eli jos vaate ei mahdu päälle, mahtuu päälle mutta tekee olosta niin epämiellyttävän ettei sitä vaatetta koskaan tule puettua päälle tai on liian iso, niin pois vaatekaapista. Kakkosena vaatteet jotka sattuu. Vaatteet varmaan harvemmin sattuu tai tekee kipeää päällä (ellei just oo näitä liian pieniä), mutta kengät voi helposti tehdä rakkoja. Ainakin allekirjoittaneelle tulee melkein kaikista muista kengistä kuin lenkkareista rakot jalkaan. Jos se toistuu vuodesta toiseen joka kerta samojen kenkien kanssa, olisi ehkä hyvä _face the truth_ ja todeta että näitä kenkiä ei nyt oo mulle tehty ja luopua. Mä saatan perustella kenkien säilyttämistä sillä, että nää on kivat blogikuvissa, mutta onko siinä nyt mitään järkeä? Hävetää myöntää että jotkut kengät on saattaneet repiä jalat auki jo pelkästään siinä 10 minuutissa mikä menee kuvien ottamiseen. Tässä kohtaa on ehkä hyvä nostaa kädet ilmaan ja todeta, että hei, ehkä joku muu pystyy rakastamaan näitä kenkiä paremmin kuin minä. Tähän kategoriaan vois myös liittää vaatteet jotka on päällä ahdistavia (joko pienen koon vuoksi tai muuten vaan), jos jonkin vaatteen päällä pitäminen tuottaa kipua tai ärsytystä, on parempi luopua siitä.

Mulle käy joskus niin että teen virheostoksen. Ostain jotain niin niin ihanaa, kaunista, suloista, jotain mikä ei oo yhtään mun tyyliä ja siksi jää täysin käyttämättä. Kaikkea ei tarvitse todellakaan omistaa. Nämä vaatteet aiheuttaa mulle syyllisyyden tunnetta kun katselen niitä mun kaapissa. Upea vaate, joka vain makaa kaapissa tai roikkuu henkarilla, sen sijaan että se saisi sen käytön minkä se ansaitsee. Eihän sille mitään voi, joskus sitä saattaa sokaistua jostain mielikuvasta ja ostaa jotain mikä ei loppujenlopuksi olekkaan itselle sopivaa. Se on ookoo. Mutta miksi säilyttää sitä kaapissa, jos se vaate ei tuota sulle onnellisuutta vaan syyllisyyttä? Kuten Kon Mari hyvin mun mielestä toteaakin, jos vaate ei tee sua onnelliseksi vaan aiheuttaa negatiivisiä tuntemuksia, täytyy sen siirtyä eteenpäin. Sun eikä mun, pidä säilyttää tai ympäröidä itseämme asioilla jotka tekee syyllisen oloiseksi. Pois negatiivinen energia.Vaatteet jotka "pitäisi" säilyttää, joista ei nyt vaan "voi" mitenkään luopua. Tähän kategoriaan kuuluu lahjaksi saadut vaatteet, jotka koskaan nyt ei vaan olleet kivoja. Mutta kuitenkin tunnet sun velvollisuudeksi sen säilyttää. Vaatteet joihin liittyy muistoja tai jotka kuuluu säilyttää, eihän sitä nyt voi rippimekkoaan tms. laittaa eteenpäin. Vai voisko sittenkin? Kaikesta ei tarvitse luopua ja jotain on hyvä säästää. Mutta mitään ei tulisi säilyttää nyt vain sen takia, että on _pakko_. Joten sen lahjaksi saadun villapaidan tai teepaidan voi hyvin laittaa eteenpäin. Varsinkaan vaatteita joihin liittyy ikäviä muistoja, ei mun mielestä kuuluisi säilyttää.  

Viimeinen kategoria on ehkä se vaikein; vaatteet joita et käytä. Neutraalit vaatteet, joihin ei liity mitään tunteita, ne ei aiheuta syyllisyyttä etkä tunne että nämä täytyy säilyttää jälkipolville ihailtavaksi. Ne ei herätä mitään tunteita, eikä siksi myöskään saa käyttökertoja. Jos et millään saa vaatetta ujutettua sun normaaliin elämään, et tule sitä myöskään tulevaisuudessa käyttämään. Joskus sitä syyllistyy ostamaan ihania, oman tyylisiä vaatteita, jonkun toisen elämään. Jos sun elämään ei kuulu viikottaisia cocktail-juhlia, tuskin teet mitään monilla juhlamekoilla ja korkokengillä. Näihin vaatteisiin on helppo suhtautua ajatuksella, että nooo, kyllä minä sitten ensi viikolla, ensi vuonna, seuraavassa elämässä osaan tätä vaatetta käyttää. Karu totuus taitaa olla se, että näin ei tule käymään. Valitettavasti. Siksi näistäkin vaatteista ja kengistä on hyvä päästää irti, tällöin ne ei vie tilaa vaatekaapissa, ne ei ala syyllistämään sua käyttämättömyydellään tai muistuta sua siitä että no et sä vieläkään käytä korkkareita päivittäisessä elämässä niinkuin oot aina haaveillut ja halunnut (allekirjoittanut). 

Mä voin luvata sen, että elämä on oikeasti helpompaa pienemmällä vaatevarastolla. Yhtäkkiä sitä keksiikin kaikkia uusia kokonaisuuksia ja mahdollisuuksia pienentyneestä kokoelmastaan, koska aivot ei ole enää ylikuormittuneet kaikista mahdollisuuksista ja valinnoista. On ihan tutkittu että se ei tee ihmisiä onnellisimmiksi, että heillä on paljon vaihtoehtoja. Näin voisi helposti kuvitella. On paljon helpompi valita kahden välillä (jolloin luovut vain yhdestä vaihtoehdosta) kuin että valitset kymmenen vaihtoehdon välillä (jolloin menetät yhdeksän vaihtoehtoa sen yhden sijaan). Ihan tähän tukimustulokseen (lue lisää täältä) viitatenkin voi jo todeta, että vähemmän on enemmän ja minimalistisempi vaatekaappi on avain onneen. Tai ainakin siihen suuntaan. 

6 kommenttia:

 1. Hyvä postaus, yaaas!! Toimivia vinkkejä :)

  VastaaPoista
 2. Moi! tuli mieleen, että olis hauska saada kuvia vaatteista, joista päätit luopua ^_^ ajatuksella "toisen roska on toisen aarre"! kiitti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Hyvä idis! Mietinkin ennen tämän kirjoittamista, että olisinko kuvannut ne vaatteet tähän postaukseen, mutta valitettavasti marraskuun valotilanne ei mahdollistanut asiaa :-----D Pitää miettiä, jos saisin jotenkin kivasti toteutettua postauksen vaatteista joista luovuin! Sehän vois olla ihan mielenkiintoista lukijalle nähdä, mitkä vaatteet ei olekkaan enää mulle sopivia yllämainituista syistä :---p

   Poista
 3. Anonyymi24/11/16

  Moi älä ainakaan tuosta turkista luovu on tyylikäs:) t.Jani-75

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En siitä olekkaan luopumassa :-)

   Poista

Instagram
Instagram
Facebook
Bloglovin
Email
Copyright © 2016 FASHION STATEMENT.Design By Blogger Templates & Websoham. | Distributed By Gooyaabi Templates