• Facebook
 • Blogger
 • Instagram
 • Bloglovin
 • Contact

VOIKO MUOTIBLOGI OLLA EKOLOGINEN?


Luin viime viikolla Sarandan blogikirjoituksen blogien ekologisesta jalanjäljestä ja se sai mut miettimään. Miettimään on ehkä vähän alakanttiin viittaava sana; koin ja koen edelleen vahvaa identtiteettikriisiä. Tai paremmin muotoiltuna blogin-identtiteettikriisiä. Voiko muotiblogi olla ekologinen? Teksi on loistava, suosittelen ehdottomasti lukemaan jos ette vielä oo, riippumatta siitä kirjoitatteko iste blogia vai toimitteko vain ruudun toisella puolella lukijana.

Oon pyöritellyt mielessäni asioita liittyen ekologisuuteen useammin ja useammin viimeaikoina. Mulle on henkilökohtaisesti todella tärkeää mun ekologiset valinnat. En halua että maailma jonka jätän jälkipolville olisi huonomassa jamassa kuin mitä se on nyt. En todellakaan sano että oisin täydellinen valintojeni kanssa, aina löytyy parannettavaa. Mun mielestä tärkeintä on se, että tekee niin paljon kuin voi on se sitten vähäistä tai isompaa. Mun henkilökohtaisia valintoja on se, etten syö punaista lihaa kuin aniharvoin ja kalaa ja kanaa harvemmin. Enimmäkseen oon kasvissyöjä, mutta satunnaisesti syön juurikin kalaa ja käytän maitotuotteita. Olen sitä mieltä että lihansyönti on yksi isoimmista ilmastonmuutoksen kiihdyttäjistä ja toivoisinkin että yhä useampi vähentäisi lihan syömistä. Jos lompakko sallii ostan kaupasta luomutuotteita ja meillä kierrätetään kaikki muovista pahviin ja lasiin. Käytän aina julkista liikennettä kuin vaan voin, onneksi Oslossa on mitä parhain tilanne sen suhteen. Viimeisenä ja isoimpana valintana on se, että valittiin hybridi-auto tavallisen bensa-auton sijaan. Kaiken tän kanssa mulla on suhteellisen hyvä omatunto, vaikka tiedän että voisin petrata vielä paljon ja toivon että jossain vaiheessa pystyn parempaan. 


Mutta. Tän tekstin luettuani tuli tunne, että mitä mä sitten teen kirjoittaessani muotiblogia.  Alla oleva lainaus kyseisestä postauksesta tiivistää paremmin kuin itse voisin asian ilmaista, mihin blogien suosio perustuu ja samalla avaa silmät miettimään omaa blogiani.

"Karu totuus on se, että suosituimmat bloggaajat tällä hetkellä joko a) esittelevät säännöllisesti uusia ostoksiaan ja hankintojaan b) saastuttavat matkustamalla ympäri maailmaa. Jos bloggaaja ei ole ottamassa asu- tai maisemakuvia ihmisoikeuksia rikkovassa Dubaissa tai osta uusinta halpatyövoimalla valmistettua parkatakkia, lukijoiden kiinnostavuus laskee ja sivuklikkausten määrä sen mukana."

Valitettavasti tämä yllä oleva on 100% totta. Mun mielestä suosituimpien bloggaajien (ja pienempien blogienkin) tulee ymmärtää se vastuullisuus mikä heillä on saavuttamassansa mielipidevaikuttajan asemassaan. He eivät voi pestä käsiään siitä että heidän valinnoillaan ja sillä mitä he esittelevät blogissa, ei olisi vaikutusta heidän lukijoihinsa. Kaupallistettujen blogien permminäinen tarkoitus (valitettavasti) on se, että se tuottaa rahaa. Niin bloggaajalle, joka tekee yhteistöitä yritysten kanssa, kuin myös yrityksille. Miksi muuten yritykset tekisivät mitään yhteistyötä bloggajien kanssa, jos ei siinä mielessä, että he toivovat mahdollisimman monen lukijan ostavan kyseisen tuotteen? The end of story. 

Välillä musta tuntuu että yllättäen 'suositut' bloggaajat eivät tätä ymmärrä, että kuinka paljon heiän valinnoillaan on vaikutusta heidän lukijoihinsa, vaikka heillehän tämä pitäisi olla aika päivänselvä asia heidän ollessa ohjaksissa. Blogeissa yhteistyöt on helpompi naamioida siihen että jaetaan omaa lifestyleä ja inspiroidaan lukijoita. Lukijat voivat helpommin samaistua ihailemaanssa bloggaajaan, jolloin tällä bloggaajalla ja heidän valinnoillaan on valtavan iso vaikutus lukijan ostoskäyttäytymiseen. Tahtoivat he tätä tai eivät. Samaistuttavuus on tässä juurikin se avainsana. Bloggaajat ovat (vielä) suhteellisen samalla tasolla meidän tavallisten tallaajien kanssa, verrattuna vaikka filmitähtiin, minkä takia heidän elämään, tapohin ja haaveisiin on helppo samaistua. Tämän on myös yritykset ymmärtäneet ja tarttuneet tilaisuuteen, eikä tämän pitäisi olla enää yllätys kenellekkään. Koska bloggaajat ovat kuin me, ihmisiä jotka tulee vastaan kadulla, joilla on samoja ongelmia kuin meillä, on bloggaajilla paljon vaikutusvaltaa. Paljon enemmän kuin muoti- ja kauneuslehdillä tai tv-mainoksilla. Todellisuudessahan monen bloggaajan elämä on aika kaukana mun elämästä, esimerkiksi rahallisesti. Minkä vuoksi on helppo sokaistua, että tämä on 'normaalien' ihmisten elämää, mitä bloggaajat elää ja esittelee blogeissaa. On normaalia matkustaa kaukomaille monta kertaa vuodessa ja ostaa säännöllisesti yli tonnin maksavia merkkilaukkuja. 


Myönnän että menen itsekkin lankaan. Kadehdin niitä ulkomaanmatkoja ja ihastelen uusia vaatteita ja kenkiä blogeissa. Innostun usein tuotteista joita näen blogeissa ja vaikken ostaisi niitä asap jää ne mieleen. Vaikkei lukija suoraan ostaisi kyseistä tuotetta, vaikuttaa kaikki epäsuorasti meidän jokaisen ostokäyttäytymiseen. Seuraavan kerran kun mietit jonkun tuotteen ostamista, vaikkapa puolen vuoden kuluttua, on helpompi tehdä ostopäätös jostain "tutusta" tuotteesta (jonka on nähnyt blogissa, johon luottaa ja josta tykkää), kuin täysin vieraasta. Ja tämä tapahtuu suurimmaksi osaksi täysin tiedostamatta. Tähän perustuu markkinoinnin voima, tapahtuu se sitten televisiossa tai blogeissa. Muodostetaan positiivisia mielleyhtymiä tiettyihin tuotteisiin, jotka vaikuttaa tutuilta ja turvallisilta sen myötä kuluttajalle, mikä on merkittävässä roolissa ostohetkellä. En sano että kuluttajat olisivat "tyhmiä" tai blogien lukijat sokeita lampaita jotka seuraa ja matkii vain mitä bloggaajat tekevät. Monet meistä on hyvinkin valistuneita kuluttajia, jotka tekee hyvä valintoja.

Miten tämä kaikki liittyy sitten mun blogiin? Mun blogia ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa "suosituimmaksi blogiksi Suomessa", mutta se ei tarkoita että sillä mitä mä teen ei olisi mitään vaikutusta. Vaikka mun valinnoilla on suhteellisen pieni vaikutus, ei se tarkoita ettei mun tarvisi toimia vastuullisesti. Pohdin tätä asiaa kaverin kanssa ja hän totesi että mitä jos "blogia ja sen sisältöä toteuttisi mahdollisimman kestävästi niin ympäristö-, sosiaalisen kuin tadoudellisen näkökulman kannalta". Mä en halua kannustaa lukijoita ostamaan vain ostamisen ilosta asioita ja tuotteita jota mun blogissa esiintyy. Juuri tämän vuoksi olen päättänyt etten lisää asukuvien yhteyteen mistä vaatteet on ostettu. Tämän sijaan haluan inspiroida ja haastaa ajattelemaan muotia/omaa vaatekaappiaan uudella tavalla. 


Teen blogissa yhteistyötä muutamien yritysten kanssa ja silloin esittelen joko uuden tuotteen (josta pidän itsekkin) tai esimerkiksi uuden verkkokaupan. En tartu jokaiseen tilaisuuteen, jos tuote tai yritys ei mun mielestä sovellu mun blogiin ja mun ideologiaan. Tulevaisuudessa tulen varmasti miettimään vielä tarkemmin mitä yhteistöitä tulen tekemään ja miten esimerkiksi tuon blogissani esille uudet tuotteet. Tässä samalla taidan ampua itseäni jalkaan sen suhteen, että koskaan voisin kaupallistaa blogini niin että voisin tehdä tätä esimerkiksi ammatikseni tai tienata yhteistöillä erilaisten nettikauppojen kanssa ekstrarahaa. Vähän surullisin mielin seurasin esimerkiksi Black Fridayn aikana _monia_ blogeja joissa listattiin eri tuotteita, nettikauppoja, tarjouksia ja adlinkkejä (kuten myös Sarandra blogissaan kirjoitti). Ymmärrän että sillä tavalla taitaa olla suhteellisen helppo tehdä rahaa, kun saa lukijansa klikkaamaan linkkejä ja ostamaan tuotteita, mutta minä en voisi kuvitellakkaan että toteuttaisin tämänlaista ekologisuuden vastakohtaa blogissani. Kärjistetysti sanottuna. 

Kuten aikaisemminkin kirjoitin, mä en halua saada mun lukijoita ostamaan mitään lisää ja toivon että onnistun siinä tavoitteessani, että kuluttamisen sijaan onnistuisin inspiroimaan. En toteuta enää ostosten esittely postauksia, tyylillä "kävin eilen shoppaamassa ja nämä ostin". Sen sijaan haluan jakaa enemmän vinkkejä ja mun omia kokemuksia, saada lukijat ajattelemaan ja miettimään ja kokeilemaan uusia juttuja. Mutta kuitenkin, jatkan muotibloggaajana ja keskityn mun asujen kuvaamiseen ja jakamiseen teidän kanssa. Haluan keskittyä kuitenkin enemmän siihen, että miten vaatetta x voisi käyttää mahdollisimman monella eri tapaa ja osoittaa sen, että normaalia on se, että käyttää samaa villapaitaa/takkia monta kertaa viikossa/kuukaudessa, sen sijaan että aina kuvissa olisi jotain uutta ja mielenkiintoista vaatetta/asustetta. Mä toivon että täällä tavalla voi mun muotiblogi olla niin ekologinen kuin vain mahdollista. 

Kannustan jokaista teitä miettimään tätä kun luette blogeja.

Ihan lopuksi haluan vielä todeta, että tällä kirjoituksella en syyllistä ketään, osoita sormella ketään tai arvostele muiden tapaa toimia, vaan tämä on mun ajatuksia siitä mitä itse haluan bloggaamisella toteuttaa ja mitä arvoja sen suhteen haluan noudattaa. En sano, että blogien kaupallistuminen ja yhteistyöt on pahasta, päin vastoin! Mun mielestä on upeaa että pääosin nuoret naiset ovat luoneet täysin uuden ammatin, go girls! Ja tiedän että sen mahdollistaakseen täytyy blogien olla kaupallistettuja ja ammatimaisia, tiettyine olettamuksineen sisällön ja toimintatavan suhteen. Mun tavoite tällä tekstillä ei ole vähätellä ammattibloggaajien ja suosittujen bloggaajien saavutuksia, tai syyttää heitä mistään. Vaan mun tavoitteena on saada meistä jokainen vähän ajattelemaan omaa ekologisuuttaan, toimintatapojaan ja haastaa itseäni parempaan. Haluisin myös ehkä vähän avata mun ajatuksia blogimarkkinoinnista, koska vaikka mulle nämä on (markkinoinnin opiskelijana ja kandityön blogimarkkinoinnista tehneenä) todella selkeitä ja päivänselviä asioita, ei ne ehkä kaikille sitä ole. 

32 kommenttia:

 1. Anonyymi7/12/16

  Todella hyvä teksti, ja kaikki tukeni sulle tälle polulle jonka valitsit! Ehkä "mitä-ostin-tänään"-postauksia voi vielä toteuttaa esim kirpparimuodossa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! ihana kuulla :---)) Kirpparijuttuja on kyllä paljon kivempi esitellä, varinskin jos ne on oikeita vintage löytöjä :----))

   Poista
 2. Mahtava teksti, arvostan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. huh kiitos! Huippua kuulla :'----))

   Poista
 3. Anonyymi7/12/16

  Todella tärkeä aihe! Hienoa että julkaisit tämän tekstin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielestä tämä on niin tärkeä aihe, että tästä pitäisi puhua enemmän!

   Poista
 4. Pakko sanoa, että ihan sanattomaksi menin.

  Reetta, kun et tiedäkään -kuinka paljon olen juuri tätä asiaa pohtinut-. Voin sanoa, että aika paljon. Kauheasti sanoisin.
  En voi sanoa mitään muuta, kun, että oikeassa olet. Aivan joka kohdassa.

  Itseäni ihan ahdistaa, konkreettisesti, kun ihmiset vain haluavat ja ostavat. Kuin millään muulla ei olisi merkitystä. Voikun jokainen osaisi katsoa asiaa juuri tältä kantilta.

  Ja ihan hassua, että ajattelin kirjoittaa tästä samasta aiheesta. Päätin kuitenkin juuri, etten itse tule näin hyvää tekstiä edes saamaan aikaan, joten vahvasti taidan suositella lukijoita tätä sinun tekstiäsi lukemaan.

  Hienoja ajatuksia ja arvoja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos<3 Mun mielestä on tärkeää yrittää avata vähän ihmisten silmiä ja varsinkin miettiä omaaa käyttäytymistään. Itsestähän kaikki muutos aina lähtee. Uskon että blogit ja sosiaalinen media on kasvattaneet jokaisen kulutustottumuksia huomattavat määrät, ilman että me sitä edes itse tiedostamme. On hyvä että tästä puhutaan! :---)

   Poista
 5. Ihanan fiksu ja miettimään laittava teksti. Myös sun postaus vaatteista, joista pitää luopua oli musta huippuhyvä! Sun blogi on mulle juurikin se inspiraation lähde ja sun tyyli viehättää mun silmää kovasti. Oon sun postauksien inspaamana löytäny omasta vaatekaapista uusia ja kivoja yhdistelmiä, joita ei ehkä muuten ois tullu keksittyä. Ja vaikka muutama uusikin vaate on hankittu, niitä tulee käytettyä ja ne sopii myös muihin vaatteisiin. Sun blogi on huippu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kiitos kiitos! ihanaa kuulla tälläistä palautetta, tämä just inspiroi jatkamaan tätä 'oman jutun' tekemistä :'----) Muutaman uuden vaatteen hankkiminen on ihan sallittua mun mielestä, jos ne tulee käyttöön ja niitä 'rakastaa'!

   Kiitos vielä <3

   Poista
 6. word! tämä kyllä herätti pohtimaan omiakin aika järkyttäviä kulutustottumuksia, ja sitä mitä itse haluaa blogissaan esitellä tai kertoa. en oikein edes tiedä mitä sanoa, tämä postaus oli hyvin tyhjentävä. kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mahtavaa kuulla että tämä laittoi vähän miettimään :---) En sano että itsekkään olisin täydellinen tän asian suhteen, mutta uskon että se on just tärkeintä että tiedostaa omien valintojensa vaikutukset ja haluaa kehittää isteään parempaan suuntaan, esimerkiksi juurikin kulutustottumusten suhteen!

   Poista
 7. Anonyymi8/12/16

  Harva bloggaaja avaa suuntaan tästä tärkeästä asiasta! Pystyin niin samastumaan tuohon, että blogeissa näkyneet jutut vaikuttaa alitajuisesti ostopäätöksiin :D Kiitos ihanan erilaisesta postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja kiitos! Tästä pitäisi mun mielestä puhua enemmän ja varsinkin blogeissa, koska kuten sanoinkin, bloggaajilla on paljon vaikutusvaltaa ja se pätee myös tälläisen asian suhteen! Blogit vaikuttaa todella paljon ainakin mun ostopäätöksiin :-----D

   Poista
 8. TÄMÄ!!!! juuri muutama päivä sitten mietin ekologisuutta ja tätä valloilla olevaa kulutusyhteiskuntaa, sekä siinä sivussa miten blogit/vlogit vaikuttavat siihen. tosi hyvä teksti ja ihana huomata, että sellaiset hyvät tyypit osoittautuu kaiken lisäksi vielä fiksuiksi! ei siis sillä, että olisin pitänyt sua tyhmänä aiemmin! tällaisen asian nostaminen esille on huippu juttu! tykkään kyllä nimenomaan just tästä sun blogista sen takia, koska uuden ostamisen sijaan panostat siihen, miten perusvaatteista saa erilaisia asuja yhdistäen erilaisia vaatekappaleita! keep it up! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yritän parhaani jatkossakin :'---)) Näitä asioita pitäisi mun mielestä nostaa esille enemmänkin, koska en usko kovin monen ehkä tajunneen vielä kuinka iso vaikutus blogeilla ja youtubella onkaan ollut kaikkien kuluttamiseen. Ihanaa kuulla, että tää teksti on ollut hyvä ja että mun juttu täällä blogissa toimii :--))

   Poista
 9. Lenna8/12/16

  Niin hyvä teksti! Sun blogia on super kiva lukea. Ihana, raikas ja rehellinen tyyli! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei vitsit kiiitos! ihana kuulla :---)

   Poista
 10. Aivan huippu teksti, niin paljon oikeaa ja tosi tärkeetä asiaa! Pisti itteniki miettimään tätä asiaa ihan tosissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla hyvää palautetta tästä tekstistä :---)) ja ihana kuulla myös että onnistuin saamaan ihmisiä vähän miettimään näitä asioita!

   Poista
 11. Taru Mari/www.lily.fi/blogit/stuff-about9/12/16

  Ihanan fiksu, mutta ei kuitenkaan syyllistävä teksti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tavoittelin just sitä etten syyllistäisi ketään, mukava kuulla että onnistuin siinä :----))

   Poista
 12. Amen! Todella hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus. Ehkä näin lukijankin näkökulmasta kirkastui se ajatus, miksi sun blogia on mukava seurata ja miksi se on niitä harvoja, joita säännöllisen epäsäännöllisesti seuraan. Kaikki nämä sun tietoiset valinnat blogiin sisältöä tuottaessa kulutushysterian hillitsemiseksi ja ekologisuuteen pyrkiessä ovat hienoja juttuja. Oot onnistunut sen ujuttamaan sekaan niin, ettei sitä edes huomaa aina. Se tekee sun blogista myös hyvin samaistuttavan. :------))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eikä kiitos kiitos! Tässä tulee ihan tippa linssiin :'----) Niin ihanaa kuulla, että oon onnistunut omissa tavoitteissani! Just haluan olla samaistuttava, sellainen ihan tavallinen, koska niin mä oikeasti myös oonkin :---D

   Poista
 13. Ah sä sen sanoit, pieni blogi-identiteettikriisi. Tosi paljon samoja juttuja joita oon itekin miettinyt ja pariin muuhunkin tekstiin aiheesta jo törmännytkin! Samaistuin niin paljon ja osasit pukee sanoiksi niitä ajatuksia joita on omassakin mielessä pyörinyt, kiitos! Ja jep, lankaan menee itsekin ja sitä huomaa, että on esimerkiksi itse ajanut huomaamattaan itsensä tilanteeseen yhteistyöpostauksien kanssa, että ei tunnu hyvältä jostain syystä (vaikka on toki niitäkin jotka tuntuu ja joiden takana voi tosi mielellään ollakin). Tässä ainakin itse aion petraa paljon ja ylipäätään just tää, että ei olis sitä että aina pitää olla jotain uutta, vaan se että inspirois pukeutumaan samoihin juttuihin eri tavalla ja yli päätään se inspiraatio ois se avainsana. Huippu teksti! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!♥ Ihana kuulla että muidenkin mielessä on pyörineet nämä samat asiat! Ihmisiähän mekin vain ollaan ja huomaamattaan sitä saattaa just ajautua tilanteeseen että omat valinnat ei tunnukkaan niin hyviltä kuin etukäteen olisi luullut. Onneksi "virheistä" aina voi oppia ja kehittää sitä kautta itseään! Se on just hyvä alku, että alkaa miettimään enemmän mitkä on omat motiivit jonkin asian tekemiseen ja sitä kautta tunnistaa omia tapoja toimia ja oppii itsestään lisää. Mä oon just tietoisesti alkanut ajatella, että kun luen asupostauksen ja nään ihanan tuotteen siinä, etten mene katsomaan nettikaupasta tätä kyseistä tuotetta jälkeenpäin. Todennäköisesti oon unohtanut sen täysin jo kymmenen minuutin päästä :---D

   Mun lemppareita muiden blogeissa on just nää postaukset että miten vaikka jotain takkia voi pitää x eri tavalla! Se on sitä oikeeta elämää ainakin mulle, että jumittuu samoihin vaatteisiin ja kaippaa inspiraatiota miten jotain voisi pitää uudella tavalla :---) Juurikin sitä inspiraatiota ;---)

   Poista
 14. Tosi hyvä ja varmasti monelle ajatuksia herättävä teksti! <3 Tästä aiheesta on joskus jokseenkin vaikea kirjoittaa ilman, että jotkut kokevat sen syyllistämiseksi tai iskuksi heidän elämäntyyliään vastaan... Mutta pieni askel kerrallaan. Jos bloggaajana voi saada yhdenkin ihmisen heräämään kyseenalaistamaan kulutushysteriaa tai miettimään omaa ekologista jalanjälkeään, on jo vaikuttanut.

  Ite oon tosi samoilla linjoilla, ja toi sun lainaus Sarandran blogista on niin totta, ja vois hyvin olla suoraan mun suusta. Mun blogi on sivunnut tyylijuttuja mutta ei kerro muodista, eikä kulutus ole muutenkaan ollut koskaan se sisällön kantava voima, kuten monissa suosituissa blogeissa. Joskus nuorempana toivoin niin kovasti, että useampi ihminen pitäisi blogistani ja alkaisi seuraamaan sitä, että tunsin jonkin verran alemmuuskompleksia siitä, ettei sellaiseen kulutukseen vaan ollut varaa. Silloin aattelin, että kyllä mä sitten joskus pystyn, kunhan vaan olisi enemmän rahaa. No ei sitä ole riittävästi vieläkään, mutta hyvä vaan että ehti oma ajatusmaailma kypsyä: nykyään oon vaan tosi iloinen, ettei mun blogi keskity jatkuvaan kertakäyttöiseen kulutukseen ja ostoksiin.

  Mutta samalla Ihmiset kuitenkin tarvitsevat tai vähintäänkin hamuavat vaihtoehtoja, vaikka tavoittelisivatkin kulutuksen vähentämistä / minimoimista, ja uskon että bloggaajana on hyvä mahdollisuus innostaa siihen suuntaan myös käytännön esimerkeillä, jos sellaisia tulee vastaan. Esim. hyvät kirppikset ja innostavat kirppislöydöt, lähellä tuotetut tuotemerkit ja ekologiset brändit ovat sellaisia aiheita, joista itse ainakin mielelläni lukisin (ja itse kirjoittaisin)!

  Mukavaa joulunodotusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos<3 Tää on kyllä vähän arka aihe kirjoittaa neutraalisti ja helposti juurikin voi joku ottaa nokkiinsa tästä tekstistä. Onneksi ei ainakaan vielä oo tullut sellaista palautetta! Mä oon kanssa ollut aina sitä mieltä että jos yhtäkin ihmistä onnistun inspiroimaan, niin sitten voin olla tyytyväinen itseeni ja tähän hommaan mitä teen! Ja siksi haluan käyttää tätä "vaikutusvaltaa" myös johonkin hyvään. Taaksepäin kun mietin omaa blogiani, on ennen kulutus ollut suuremmassa osassa munkin blogissa, juurikin ton saman syyn vuoksi mistä säkin puhut. Oon kanssa kokenut alemmuuskompleksia siitä että tää mun blogi on tälläinen mini ja en osaa/pysty/voi tuottamaan samanlaista sisältöä kuin suositut bloggaajat. Sitä siinä sitten heti jotenkin ajattelee että tää mun tapa tehdä blogia on huonompi ja vähemmän kiinnostavampi. Nyt oon toitottanut itselleni sitä että "do your own thing", vaikka tuntuiskin että se ei ois niin suosittu tapa blogata tai eroaisi paljon muista muotibloggaajista. Uskon että kuitenkin sen oman jutun tekeminen palkitsee jossain vaiheessa, eihän kaikki blogien lukijatkaan nyt oo samanlaisia! Mun mielestä kulutukseen keskittyvä blogi kun nyt on vain vähän kevyttä ja pinnallista ja tyhjää, sen sijaan mä itse tykkään just monipuolisista ja inspiroivista tyyli/muoti jutuista blogeissa. Ja sitä juuri haluan tehdä myös itse.

   Kirpparilöydöt on kyllä huippuja ja toivoisin että voisin tuoda blogissa tulevaisuudessa enemmän esiin niiden lisäksi suomalaisia brändejä ja ekologisia brändejä. Ja kestävää kulutusta! Ne juurikin tukisivat tätä mun "ideologiaa"!

   Ihanaa joulunodotusta sinne myös! :---))

   Poista
 15. Tää oli kyllä ajatuksia herättävä ja tosi hyvin kirjotettu postaus <3

  Ite oon ajatellu aihetta paljon, en niinkään bloggaamisen näkökulmasta, vaan enemmänkin ihan oman kulutuskäyttäytymisen kannalta ja sitä kautta toki heijastaen blogiin, sillä haluan että blogini edustaa minua ja arvojani.

  Blogien kaupallistumisessa on hyvät ja huonot puolensa: itse koen blogeja seurattuani löytäneeni entistä enemmän oman tyylini, havahtuneeni kuluttajana (ennen ostin enemmän määrällisesti, mutta huonompaa laatua ja kyllästyin nopeasti, sillä en tiennyt omaa makuani ja tyyliäni, jolloin vaatteiden kierto oli nopeampaa ja ekologisesti huonommalla tolalla) ja myös keskityn yksittäisiin ostoksiin enemmän, eli arvostan niitä, sillä usein se on jotain pidempään mietittyä. Myös visuaalisuuden kautta, joka väistämättä harjaantuu blogia kirjoittaessa, tulee nautittua ja huomioitua arkisia asioita, niitä omistamiaan asioita, aamupalaa, maisemia ja kauniita hetkiä. Tärkeää olisi vain saada pääpaino pois uudesta: instagram tai blogi voi olla mielenkiintoinen vaikka kuvauksen kohteena ei aina olisi uusi asia tai uusi paikka. Ja tässä piilee kaupallistuneiden blogien ongelma, kun suurin osa isoista/suosituista blogeista näyttää koko ajan uusia asioita, kokoaa "päivän asut lainavaatteista" ja matkustaa joka viikko kaukomaille - syntyy ongelma. Jättäisin tästä pois editorial tyyppiset kuvausjutut, niissä vaatteiden on harvoin tarkoitus herättää ostohaluja (ainakaan itse en koe sitä niin) vaan luoda kuvaukseen tunnelma ja visuaalinen ilme.

  Mitä itse olen todennut, että voin tehdä bloggaajana ja blogien lukijana on ainakin nämä pari asiaa, joissa itsellä on toki vielä kovasti petrattavaa.

  1. Rajaa inspiraatio. Pyri seuraamaan oman arvomaailmasi kanssa kohtaavia blogeja tai sellaista elämää edustavan blogin, jollaiseen pyrit. Itse esimerkiksi olen noin 95% kasvissyöjä ja kun halusin ryhtyä tähän, löysin ihania ruokablogeja, joissa reseptit on valmistettu ilman lihaa, mutta toteutus on visuaalisesti kaunis ja inspiroiva. On myös ihana muotiblogien siimeksestä löytää bloggaajia, jotka ovat ns. slow fashion edustajia. Heillä on tyyli, joka kulkee omaa polkuaan vuodesta toiseen ja saa välillä ehkä pientä maustetta nyky trendeistä. Niitä selatessa ja seuratessa tuntuu, että ei tarvitse koko ajan olla ostamassa uutta, sillä upea tyyli syntyy luottotuotteiden ja omaa tyyliä edustavien vaatekappaleiden kautta - ei juuri sen hetken trendituotteiden kautta. Toisinsanoen, monen vuoden takainen ostos toimii edelleen, koska se ei ole "vanhentunut"

  Pari hyvää blogiesimerkkiä:
  http://www.mijaflatau.com
  http://harperandharley.com
  http://www.andyheart.com
  http://www.sproutedkitchen.com

  2. Pitäydy tietoisesti omassa tyylissä. Tässä huomaan edelleen itse lipsuvani, kun katselen katumuotikuvia ja muotivaikuttajia ja kiertelen vaatekaupoissa - tekee mieli kokeilla uusia asioita, päivittää tyyliä ja tehdä ties mitä, jonka loppuenlopuksi toteaa itselleen epäsopivaksi ja uudet vaatteet jäävätkin käyttämättä. Itsensä muistuttaminen tietoisesti ja jatkuvasti siitä, että millaista tyyliä haluaa edustaa on tärkeää. Se meinaan yllättävän helposti unohtuu. Ja sen takia tälläiset blogikirjoitukset on tärkeitä ja hyviä - ne on juuri niitä muistutksia itselle, että hei, minä en halua edustaa kulutushysteriaa enkä etenkään toimia sen sanansaattajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos tästä kommentista! ihan super hyvä ja silmiä avaava <3

   Oon samaa mieltä että blogit on auttaneet mua löytämään oman tyylini ja muokanneet mun ajatuksia juurikin ekologisuudesta ja kuluttamisesta ja myös juurikin tuo visuaalinen puoli on blogien myötä kehittynyt ihan omalla tavalla. Oon samaa mieltä just ton kanssa, että pitäisi saada se pääpaino pois siitä että kaikki on aina uutta. Kauniit esineet ja vaatteet on aina kauniita, paljon inspiroivampaa mun mielestä on juurikin se, että miten tutusta va "vanhasta" saa mielenkiintoista ja "uutta" muuttamalla muita osia, oli kyse sitten IG kuvasta tai päivänasusta.

   En jotenkaan saa mun ajatuksia muotoiltua kunnolla lauseiksi, mutta totean vain että oon samaa mieltä sun kanssa :---D Kiitos näistä blogivinkeistä, ihanaa saada uutta luettavaa, varsinkin sellaista joka peilaa omaa ajatusmaailmaa! Ja uskon että tää on tosi isossa osassa sen suhteen miten oma kuluttaminen muodostuu ja haluan juurkin viedä omaa blogiani tähän suuntaan. Melkein välillä ahdistaa blogeja lukiessa se, miten omat aivot toimii, kun havahtuu siihen tunteeseen, että vitsit mäkin haluan ostaa tän uuden tuotteen jne jne.

   Toinen pointti on kanssa tärkeä, oman tyylin löytäminen helpottaa kyllä tätä huomattavasti! Onneksi se alkaa itsellä hahmottua vihdoinkin ja osaan sanoa melkein aina että mitkä vaatteet oikeasti on mun juttu ja mitkä on vaan "pakkosaadakoskatäänyton trendikästä ja näyttääkivalle" :----D Myönnän kanssa että tää asia meinaa helposti unohtua, onneksi voin aina palata nyt lukemaan tätä postausta ja näitä kommentteja kun meinaa hämärtyä omat ajatukset!

   Poista


 16. :)

  ainiin. kirppareista piti sanoa sen verran, että en oikein tiedä mitä ajattelen kirpputoreista. Lähtökohtaisesti ihanat vanhat (HUOM nimenomaan vanhat) löydöt ovat huikeita ja ihana tapa löytää asioita ekologisesti. mutta kirppareissa on myös se ongelma, että ne mahdollistavat toisen henkilön epäekologisen käyttäytymisen, sillä kirpparilla tavaroitaan myyvä henkilö, voi aina ostaa uutta sillä "myyn sitten kirpparilla taas turhat pois ja joku muu saa niistä iloa" ja kierre on valmis. Kirpparit itsessään eivät ole se ongelma, vaan se, että monen tietoisenkin kuluttajan materiaalikriittisyys ja pohdinta unohtuu kirppariostoksia tehdessä ja mukaan lähtee helposti se parin euron H&M-asia, joka ei ole sen ekologisempi suoraan liikkeestä tai kirpparilta ostettuna.

  Nyt lopetan tän ikuisuuskommentin, huolestuttavaa kun tää piti jakaa kahteen osaan :D mutta oli niin paljon ajatuksia kirjotettavana !
  pus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samoilla linjoilla tän kirppariasian suhteen, hyyyvin harvoin ostan mitään "uutta" kirppareilta (h&m sun muuta ketjuliiketavaraa) vaan juurikin haluan ostaa vintagea ja oikeasti vanhoja vaatteita. Koska eihän se ketjuliiketavara sen ekologisemmaksi muutu jos ostaa sen kirpparilta, eikä myöskään se ole mikään synninpäästö että sinne roudaa kassikaupalla omaa ketjuliike vaatetta, jotta voi ostaa taas uutta. Välillä oikein järkytyn siitä määrästä vaatteita ja kenkiä mitä bloggaajat vie bloggaaaja-kirppiksille, koska jos itse ottaisin sen määrän omasta kaapista pois, ei mulle melkein mitään kaappiin enää jäisi :---o Kirpparit juurikin saattaa vaan kasvattaa sitä kertakäyttö-vaatekulttuuria, jota en kyllä halua tukea tai mainostaa yhtään sen enempää kuin kaupasta vaatteiden ostamista epäekologisesti.

   hih kiitos kommentista, pus<3

   Poista

Instagram
Instagram
Facebook
Bloglovin
Email
Copyright © 2016 FASHION STATEMENT.Design By Blogger Templates & Websoham. | Distributed By Gooyaabi Templates